top of page

Oorlog buiten Europa

Alhoewel de oorlog zich hoofdzakelijk in Europa afspeelde moesten zich vele niet Europese landen, die door kolonisatie min of meer aan het oude continent gebonden waren, zich op de oorlog voorbereiden of er zelfs actief aan deelnemen.

Kort voor het uitbreken van de oorlog had Groot-Brittannië een zware crisis te verwerken omdat haar dominions met het oog op de internationale politiek grotere autonomie eisten.

​

Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, de Zuid-Afrikaanse unie en Newfoundland, die rechtstreeks aan de oorlog deelnamen, mochten daarna zelfs, als erkentelijkheid voor hun inzet, aan de vredesonderhandelingen in Versailles deelnemen. Met uitzondering van India waren  andere landen van het Britse Imperium, zoals de meeste Afrikaanse landen zowel als de Aziatische landen, minder sterk bij de oorlog betrokken. De Indische troepen daarentegen speelden in enkele fazen van de oorlog een zeer belangrijke rol. Het bloedgeld dat de Indische strijdkrachten voor de Britse zaak betaalden zou voor de Indiërs in de jaren twintig een belangrijke rol spelen bij hun nationaal streven.

​

Ook Afrikaanse koloniën streden aan de zijde van de geallieerden; Algerijnse en vooral Senegalese soldaten in Franse uniformen sneuvelden bij duizenden bij Chemin des Dames, Verdun en Vlaanderen.

​

In het Verre Oosten werden de Duitse kolonies in de Pacific door Japanners, Australiërs en Nieuw-Zeelanders bezet.

​

Na de Russische revolutie verloren zowel Rusland als Duitsland hun invloed in de Pacific terwijl zowel Japan als de USA hun aanwezigheid in dit gebied versterkten wat terug tot nieuwe conflicten zou leiden.

​

Enkel Zuid-Amerika bleef van de krijgsverrichtingen gespaard. Door de grote afstand tot het krijgstoneel kon daar een economische heropleving opgetekend worden die tot een periode van relatieve welstand zou leiden. Nochtans vertoonden zowel de Zuid- als Midden-Amerikaanse landen geen gemeenschappelijke houding tegenover de oorlogvoerende partijen. Terwijl Mexico, Venezuela en Chili zich Duitsgezind opstelden leunden Argentinië, Colombia, El Salvador en Paraguay eerder aan bij de geallieerden. Al deze landen bleven echter neutraal gedurende de ganse oorlog. De overige landen volgden het voorbeeld van de USA en verklaarden Duitsland de oorlog alhoewel met uitzondering van Brazilië geen troepen naar Europa werden gestuurd. 

bottom of page