top of page

Dit landgoed, bij het Nederlandse Zeist, was de verblijfplaats van de laatste Duitse keizer die naar Nederland vluchtte nadat, op 9 november 1918, in Duitsland de republiek was uitgeroepen.
De keizer bevond zich op dat ogenblik bij de Duitse generale staf in Spa. In Duitsland was hij niet meer welkom en de geallieerden hadden hem maar al te graag ter verantwoording geroepen.
Op 10 november 1918 komt hij aan in Eysden op de grens van Nederland dat gedurende de oorlog neutraal was gebleven.

​

Na beraadslaging stemt de Nederlandse regering toe om Wilhelm II onderdak te verlenen. Op verzoek van de minister van Buitenlandse Zaken kan de keizer zijn intrek nemen in Kasteel Amerongen. Hij zal hier 18 maanden verblijven. Hij tekent er zijn troonsafstand en zijn echtgenote keizerin Auguste Victoria vervoegt er haar man.

In augustus 1919 begint de keizer te onderhandelen over de aankoop van Huis Doorn dat toen toebehoorde aan barones Van Heemstrade Beaufort. Voor het ganse domein, zo'n 59 hectare groot worden 500.000 gulden betaald.
Op 15 mei 1920 neemt het keizerlijk paar er zijn intrek. Auguste Victoria overlijdt er een jaar later.

​

In 1922 hertrouwt de keizer met Hermine von Schönaich Carolath.

De keizer blijft hier wonen tot zijn dood op 4 juni 1941. Nadat hij eerst werd bijgezet in de kapel wordt op het landgoed een mausoleum gebouwd waarheen zijn stoffelijke resten een jaar later worden overgebracht.
Na de dood van de keizer keert Hermine terug naar haar landgoed Saabor in Silezië. In 1947 overlijdt zij in Frankfurt a/d Oder.

​

Huis Doorn is zeker een bezoek waard. Het is volgestouwd met de persoonlijke bezittingen die de keizer uit Duitsland liet overbrengen. Er kwamen 5 treinen met in totaal 59 wagons aan te pas.

​

Kasteel huis Doorn

bottom of page